A távoktatás veszélyei

"Hétfőtől kezdve távoktatással, digitális felületeken keresztül zajlik az oktatás.
Ahhoz, hogy ez zökkenőmentesen, konfliktus nélkül és biztonságosan történhessen meg, összeállítottuk az alábbi listát arról, hogy mit szabad, mit illik tenni a tanárok és a diákok egymással megosztott információival. Olyan dolgok ezek, amelyekre az internet világában egyébként is figyelni kell, és most, hogy a jelenlegi helyzetben hirtelen ennyire megnőtt a digitális térben eltöltött idő, még fontosabb.
 1. Ne ossz meg személyes információt pl. jelszavakat, azonosítókat senkivel az interneten.
 2. Csak olyan anyagot ossz meg másokkal, ami vagy a saját szerzeményed, vagy pedig engedélyt kértél a szerzőtől (tanárodtól, osztálytársadtól) a megosztásra.
 3. Videochat során egyeztess a tanároddal és osztálytársaiddal, mielőtt képernyőfotót készítesz. A képernyőfotókat tanulási célra használd fel! Mielőtt másokról készítesz vagy osztasz meg fotót, emlékezz vissza a személyiségi jogok védelmére, amelyek az interneten is legalább ugyanolyan fontosak!
 4. Mielőtt hozzászólsz vagy kommentelsz, emlékeztesd magad a következő mottóra: “Ha nem elfogadható offline, akkor nem elfogadható online!”
 5. Figyelj oda másokra, segítsétek az információáramlást, de csak a megbízható forrásból származó információt adjátok tovább. Figyeljétek azt a kommunikációs felületet, amiben a tanároddal megegyeztetek.
 6. Ha bármi problémát, furcsaságot tapasztalsz, először a tanárodnak jelezd, hogy meg tudja oldani.
 7. Csak azt az applikációt, platformot használd, töltsd le, amit a tanárod javasol. Olyan applikációkat kezdünk el használni, amelyek biztonságosak és megbízhatóan működnek. Nagyon sok javaslat és ajánlás van az interneten, ha nem tudod, egy felület megbízható-e, kérdezd meg a tanárodtól.
 8. Javasoljuk, hogy a félreértések elkerülése végett a különböző felületeken a saját nevedet add meg felhasználónévnek, hogy egyértelműen követhető legyen, hogy ki mit csinál.
Az adatvédelemmel és személyiségi jogokkal foglalkozó törvényi szabályozás:
 1. GDPR: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE
 2. Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. törvény 2:42. § és 2:43. §
 3. Büntető Törvénykönyv 2012. évi C. törvény XXI. fejezet 219. §, 226/A. §, 226/B. § és 227. §""

Aktualitások

 

Korábbi oldalak

!!TANEV_RENDJE!!

Ágazatok

Titkárság

Általános információk