Nyomdaipari képzések

A Tótfalusi Kis Miklós Nyomdaipari Szakközépiskola hagyományait iskolánk viszi tovább.

Életünk minden területén találkozunk kiadványokkal. Plakátok, kiállítások, újságok, napilapok, könyvek, magazinok formájában. Ezeket mind nyomdaipari berendezésekkel, technikákkal hozzák létre, azaz nyomtatják.

Sokan azt gondolják, hogy a nyomdaipar a monumentális, egész csarnokokat betöltő,hangosan zakatoló, olajos gépeket jelentik, pedig ez már a múlté. A mai nyomdagépek többsége kicsi, vagy alig nagyobb egy szekrénynél, számítógép vezérlésű és sokszor lézernyomtató elven hozza létre a nyomatokat. Igaz a lézernyomtatóhoz - gondolhatnánk nem kellenek nyomdai gépmesterek.

Ha a kiadvány A/4-es méretű, vékony papírra nyomtatott és csak néhány tucatot kell belőle nyomtatni, akkor otthon is meg lehet csinálni. Ha nem szokásos formátumú, ha több tízezer nyomatot kell készíteni, ha a papír vastagabb az irodai minőségnél, akkor bizony nyomdai technológia kell hozzá. A nyomdaipari gépmester képzésünk mindazon technikákat és technológiákat megtanítja, amelyek segítségével a kis példányszámú kiadványoktól a milliós nagyságrendű kiadványokat elkészítő berendezések kezelhetők, üzemeltethetők. A végzett tanulóink egytől-egyik el tudnak helyezkedni a szakmában, segítünk az elhelyezkedésükben. Ebben kapcsolataink is, mint például a Lupe Magazin is segít.

Az pedig remélem az olvasók számára is egyértelmű, hogy egy egyszerű Word szövegszerkesztővel vagy Photoshoppal csak egyszerű kiadványokat lehet készíteni. A kiadványok készítése tudomány, sok-sok tanulás és tehetség szükséges ahhoz, hogy egy kiadvány az első gondolattól, a kész termékig létrejöjjön. Iskolánkban a kiadványszerkesztő képzés keretében a tanulók megtanulják a színek, a formák tulajdonságait, hogyan illesszük össze az egyes darabokat úgy, hogy azok minőségi látványt biztosítsanak a kiadványnak. Megtanulják használni a legkorszerűbb kiadványszerkesztő szoftvereket Apple Macintosh és Windows alatti rendszereken is. A gyakorlati képzés során nagy rutint szereznek a különböző típusú kiadványok nyomdai előkészítésében is és gyakorolják a nyomdai előállítást is.

Microsoft Windows 7Országunkban a könyvkötő szakma kihalófélben van - gondolják egyesek. A helyzet az, hogy minden nyomda alkalmaz könyvkötőket, mivel a kiadványok nem akkor készülnek el, amikor azokat a nyomdagépek kiköpik, hanem akkor, amikor az elkészült lapokat a könyvkötők egyberakják. A díszes fedőlapok, a könyvekbe befűzött betétlapok, DVD lemezek, a rendezvényekre szóló meghívók, a diplomamunkák igénylik a könyvkötők munkáját, mert a műveleteket sokszor nem lehet automatizálni. Iskolánkban ilyen képzés is folyik.

Mivel a kiadványok előállításának folyamata a tervezéssel (design) kezdődik, a nyomtatással folytatódik és a kötéssel fejeződik be, ezért a fenti szakmákat egymástól nem lehet elválasztani, ezért mindegyik képzésünk során a többi területen is szereznek jártasságot tanulóink.

Várjuk képzéseinkre, illetve Nyomdaipari Alkotóházunkba, Múzeumunkba mindazon általános- és középiskolai csoportokat, családokat, művészeket, akik kíváncsiak a Gutenberg galaxis hagyományaira és szeretnének megismerkedni ezzel a gyönyörű végterméket előállítani képes világgal.

Nyomdaipari reklámfilm

Iskolánk kiadványszerkesztői minden évben országos illetőségű verseny első 10 helyéből 5-7-et el szoktak hozni!

Az iskola Facebook elérhetősége