Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum

Tehergépkocsi-vezető szakképesítés nappali és esti, míg Autóbuszvezető szakképesítés az esti oktatás munkarendje szerinti képzésben  sajátítható el.

Keresés

Partnerek

Szily Kálmán Alapítvány
AirNergy Fociakadémia CISCO Lokális Akadémia
 ECDL Magyarország

Nemzetközi kapcsolatok

Főbb partnerek

Gépészet


Quantum Lasertech Kft

Épületgépészet

Weishaupt Kft.
Linde Gáz Magyarország Zrt.Távközlés / Elektronika
Mechatronika

FESTOEgyüttműködő partnerünk

Állásajánlatok

Az alábbi állásokra keresünk munkavállalókat

Részletek itt!

Felhasználó

"Lassanként, észrevétlenül kedveltessük meg a tudományokat, s neveljünk a kultúrának, az európai civilizációnak egy új életre való, erőtől és eredetiségtől duzzadó népet hazánk javára és dicsőségére!"

(Szily Kálmán)

A történet 100 éve kezdődött, amikor a XIX. század végén elbontották a helyőrségi laktanyát, a Neuegebaude-t, s a helyőrséget a város legkülönbözőbb részeire telepítették. A vártüzéreknek jutott a Ferencváros és Pesterzsébet határán elterülő füves térség, ahová először barakkokat állítottak, majd megépült a 6. Vártüzérség laktanyája. Ez az épület eredeti formájában, belső korszerűsítéssel megfiatalítva jelenleg az iskolához tartozó kollégium. Az I. világháború után megszűnt a fegyvernem, s a laktanya egyik részét rokkant, beteg katonák hadastyán otthonává alakították.

Az épület másik szárnyában a Toldi Miklós Vívómester- és Sport-tisztképző Iskola működött. Jó tárgyi feltételek mellett, magas szinten folyt a képzés. Az iskola udvarán még úszómedence is épült. (Jelenleg is ott omladozik a tornaterem mellett, s a felújítására tett kísérletek évek óta kudarcba fulladnak.) Az intézményben edzőtáborozott az 1936-os berlini olimpiára készülő öttusa- és úszóválogatott. A II. világháború idején az épület ismét tüzérlak tanya lett. A környéket számos bombatámadás érte, de az épületet nem döntötte romba. Annál nagyobb pusztítást végeztek a közelben lakók.


1947 december: Tildy Zoltán köztársasági elnök látogatást tett
a Timót utcai Ifjúmunkásvárosban

A régi iskolaépület

 

1947-ben ismét megpezsdült az élet, s megszületett a jelenlegi iskola elődje, a Pataki István Tanonc- és Ifjúmunkás Város, amely a háborúban szülő nélkül maradt, hajléktalan fiatalokat fogadta be.

1949. decemberében az otthon létszáma már elérte a 600 főt. Az itt lakók az ország legnagyobb nehézipari üzemében, Csepelen sajátították el a különböző szakmáit. Ettől az évtől indult meg az intézményben - melynek neve 2. sz. MHT iskola - a lakatos és esztergályos tanulók elméleti képzése, heti egy napon.

Az 1952-ben megépült tanműhely megkapta az EAN-280-as esztergagép gyártási jogát, mellyel ellátták az országos iskolahálózatot is. A termelés az iskola további fejlődését eredményezte. Ehhez társult az 1967-benbevezetett emelt szintű szakmunkásképzés, amely heti 3-3 napban határozta meg az elméleti- és gyakorlati képzés arányát.

1970-től az iskola 2. számú "Bordás András" Szakmunkásképző Intézet néven volt ismert.

A hetvenes évek végén rohamosan csökkent a beiskolázott tanulók száma. A megváltozott társadalmi-gazdasági igények az akkori iskolavezetést új stratégia kidolgozására késztették. A széleskörű elemző- és előkészítő munka után megszületett a stratégiai döntés, amely két szinten határozta meg a feladatokat.

  • Elsőként bevezették a csőszerelő (víz-, gáz-, központi fűtés, hegesztés) szakmák oktatását,
  • majd ennek tapasztalataira építve 1983-ban az iskolában megkezdődött a szakközépiskolai képzés.

A tanulók létszáma az 1980-1985 -ig terjedő öt évben megháromszorozódott, így a néhány évvel azelőtt még fennmaradásáért küzdő iskola 1984-ben 1000 tanulóval korszerű, új épületbe költözhetett.


Az iskola udvara ma

Az iskola 1984-ben átadott épülete (utcai nézet)

Ez további lendületet adott a tantestületnek és az iskolavezetésnek. A munkaközösségek kidolgozták egy lehetséges technikusképzés dokumentációit, s az elképzelés 1987-ben már gépésztechnikus osztály formájában realizálódott.

A folyamatos fejlesztés újabb állomásait az 1992-ben induló világbanki kísérleti osztályok, világbanki gépész és világbanki informatika, majd 1994-ben a gimnáziumi képzés bevezetése fémjelzik. Újabb fordulópont az iskola életében az 1999-ben elinduló kéttannyelvű épületgépész-technikus képzés elindulása.
1999-ben indultak be a 13/14. évfolyamon a szoftverüzemeltető, programozó, 2000-től a műszaki üzletszervező technikus, 2002-től a műszaki mérnökasszisztens, majd 2003-ban indul az informatikai mérnökasszisztens képzés.

2007-ben az iskola részévé vált a Klauzál Szakközépiskola amelybe beolvadt a korábbi Tótfalusi Kiss Miklós Nyomdaipari Szakközépiskola, így iskolánk örököse ennek az iskolának.( A Tótfalus Kiss Miklós Szakközépiskola pedig jogutódja volt a Ságvári Endre Nyomdaipari Szakközépiskolának)

Ekkortól az iskola elindította a mechatronika, elektronika, nyomdaipari és kiadványszerkesztői képzéseket.

2010-ben az iskola a Szily TISZK központi iskolája lett.

Elindultak a távközlési szakmák.

2012-ben az iskola fenntartója a Klebelsbelg Intézményfenntartó Központ lett.

2015-ben az iskola a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma néven a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum tagintézménye lett.

Jelenleg évente átlagosan 7-9 kilencedikes osztály indul, és a nálunk végzett dákok részére szakirányú képzés területén a 13. és a 14. osztályok széles választéka áll rendelkezésre.

A 2015-2016-os tanévben intenzív felnőttoktatás indult el különböző szakmákban.

Linkek

OKJ modultérkép
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

Iskolánk az alábbi iskolák jogutódja

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum

Cím: 1138 Budapest, Váci út 179-183
Telefon: Nem kiadható
Adószáma:
15831866-2-41
Számlaszáma:
10032000-00335481-00000000
OM azonosítója:
203031
Főigazgató:
dr. Horváth Béla
Szakmai főigazgató helyettes:
dr. Kántásiné dr. Szabó Ivett
Gazdasági főigazgató helyettes:
Fenyvesi Éva
Közérdekű bejelentések:
bpgeszc#gmail.com
Internet:
http://www.gszc.hu

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum
Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Cím: 1097 Budapest, Timót u. 3.
Telefon: 06-1/280-6871
Telephely: 1084 Budapest, Tolnai Lajos u. 4-10.
Telefon: 06-1/314-1654
Fax: 06-1/280-6263
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Skype: szilyszki
OM azonosító:203031 051213
Tagintézmény vezető:
 Fábián Zoltán
FAT akkreditációs szám: --- (Korábbi: AL-0754)

© Copyright 2016 BGSzC Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Zurziba