2020 Ballagás

2020.04.30-án délelőtt hagyományainktól eltérően online ballagás van

Az igazgató úr ballagási beszéde

Kedves Végzős diákok, Tisztelt Szülők, Kedves Kollégák!

A karanténban ücsörögve a minap gondolkodtam, hogy ennek a helyzetnek előbb-utóbb be kellett következnie. Magyarországról Ausztráliába utazni 100 évvel ezelőtt egy hónapig tartott, fél éve 12 óra alatt odaért repülővel. A Föld erőforrásait egyre gyorsuló ütemben használjuk ki.

Nem vagyok kifejezetten környezetvédő. Mint sokan mások én is autóval járok és ugyanazokban a boltokban vásárolok sokszor felesleges dolgokat, mint mások, de a szemléletem kezd megváltozni. Egyet tudomásul kell vennünk: Az ember a természet része és a természet az Úr! Mi csak kölcsön kaptuk a lehetőségeinket. A kölcsönnel jól kell sáfárkodni.

Kedves Végzős tanulók!

Ez az év különleges számotokra, mert a tanév március közepén majdnem véget ért. Üres az iskola és üresek a tantermek, nem vagytok itt. A távoktatás nagy nehézségek árán működik, és valójában fogalmam sincsen, hogy milyen sikerrel. Néhány tanulsága azért van ennek az időszaknak. Ti tanulók most szembesültök azzal, hogy mi és mennyi a kötelező tananyag. Annyi, amennyivel a tanárok az elmúlt hetekben nyakon öntöttek. Hogy ez sok? Igen sok.

Mi tanárok többnyire egy hét alatt felpörögtünk és az informatika segítségével kezdtünk tanítani. Már egyáltalán nem idegenek a szavak: Google Classroom, Microsoft Teams, Discord, Redmenta. Mindezt heti 40-50 órában!

A tudás a tiétek, azt tesztek vele, amit akartok. Egy eszköz. Ha jól sáfárkodtok vele, akkor eligazodtok a világban, ha nem, akkor sokszor megvezetnek benneteket.

Itt van előttetek a csonka vizsgákkal teli vizsgaidőszak. Csak írásbeli és gyakorlat lesz, esetleg néhányotoknak szóbeli. A vizsgák után azzal szembesültök, hogy valamit kell kezdeni az élettel. Folytatni a tanulást? Élni a világba?

Az élet szép és érdekes. A múltkor Andreas Bocelli világhírű operaénekes a járvány sújtotta Milánóból énekelt. Az élet hamarosan újraindul. Az épületek épülnek, autógyárak újra indulnak, vannak elromló számítógépek és a boltba kerülő termékeken továbbra is nyomtatni kell a csomagolóanyagra.

Szükség lesz rátok a jövőben is. Nem kell világhírű zseninek lenni, csak átlagosan jónak. Az elégséges nem elég, mert az azt jelenti, hogy az autó csak fél év múlva rozsdásodik, a vízrendszer csak két év múlva kezd csöpögni, a számítógépes hálózat csak másfél év múlva pusztul meg.

Azt remélem, hogy a vizsgákon és utána is odateszitek magatokat! Ez lesz az első igazi vizsgátok, de nem az utolsó! Az élet folytonos vizsga.

Társak nélkül nem megy! A szüleitek, barátaitok, tanáraitok sokat tettek azért, hogy ide eljuthattatok. Ködszönjétek meg nekik!

Legyetek jók, ha tudtok...

Azt gondolom, hogy mindig emlékezni fogtok erre az évre és talán az  elmúlt évekre is. Itt kaptátok meg azt a tudást, amellyel a következő években sikeresek lehettek, itt leltételk meg azokat a barátokat és kapcsolatokat, amelyek hosszú évekig kitarthatnak. Ez az iskola a ti Alma Materetek.

Vigyázzatok magatokra, egymásra, barátaitokra, szüleitekre, nagyszüleitekre!

Fábián Zoltán

A 2/10.sz osztály készített egy búcsúztató ballagási videót is.

Itt nézhetitek meg!

© Copyright 2021 BGSzC Szily Kálmán Technikum és Kollégium | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Zurziba