2018-2019 Erasmus+ New waves of engineering and information technology in southern Europe

2018-1-HU01-KA116-047110 Erasmus+ New waves of engineering and information technology in southern Europe - Új hullámok a gépészet és az informatika területén Dél-Európában

Project start: 2018.06.01
Project vége: 2019.08.31
Teljes időtartam: 15 hónap

A pályázó teljes és hivatalos neve: Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Müszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Partner teljes neve és hivatalos neve:  ATLMEUROPEAN - ASSOCIAÇÃO TERRAS LUSAS-MOVIMENTOS EUROPEUS

10 tanár job shadowing Portugáliában  2018.08.18- 2018.09.01
11 tanuló szakmai gyakorlaton Portugáliában és 11 tanuló szakmai gyakorlaton Spanyolországban 2018.09.15-2018.10.13.

A job shadowing során pedagógusaink megismerkedtek a portugál szakképzéssel. Megtekintették a portugál partner munkahelyéül szolgáló középiskolát, egy viszonylag modern épületben. Az intézmény felszereltsége hasonló a miénkhez (tantermek, könyvtár, közösségi helyek), igaz Portugáliában teljes mértékben külső gyakorlati képzőhelyek vannak. Ezek többsége kisüzem, kis- vagy középvállalkozás. Ezek felszereltsége, munkakörülményei, munkabiztonsága nem teljes mértékben igazodik a magyarországi munkakörnyezethez, ezzel tanulóink szembesültek is a szakmai gyakorlat alatt. Szerettünk volna kollégiumot is megtekinteni, de Barcelosban nincsen, hiszen gyerekeik napi szinten bejárnak a környékbeli településekről.

Portugáliában és Spanyolországban 11-11 tanuló vett részt 4 hetes szakmai gyakorlaton. Portugáliában 3 cégnél dolgoztak 4 szakmából a tanulóink. Spanyolországban 4 cégnél dolgoztak 3 szakmából a tanulóink. Az általános tapasztalat, hogy a kezdeti pár nap  szervezéssel telt: a kapcsolattartóval  és a munkahelyekkel való megismerkedéssel, a feladatok letisztázásával, hiányoságokkal és az esetleges cserékkel. Már a mobilitást megelőző szervezésnél kiderült számunkra, hogy az egyes országokban nem teljesen azonosak a szakmák. Nem csak a szakmaelnevezések (beleértve a fordítási nehézségeket), hanem a tartalom is (bár ez utóbbi ténylegesen a gyakorlat alatt derült ki).

A job shadowing során a pedagógus kollégáknak alkalmuk volt a gyakorlati helyek egy részét megtekinteni Portugáliában. Az alapvető elvárásoknak megfeleltek, hiszen ha nem is teljes mértékben, de kapcsolódtak a mi tanulóink által tanultakhoz. Nem minden esetben tudtak a szakmájuknak megfelelő feladatot adni, de az látszik, hogy igyekeztek őket feladatokkal ellátni. A tanulóknak munkát kiadók közül kevesen beszéltek jól angolul, ez kommunikációs nehézséghez vezetett, bár ezt igyekeztek áthidalni. A spanyol közvetítő partnernek jobban sikerült leszervezni a gyakorlati képzőhelyeket. Portugáliában ez kevésbé jól sikerült, sajnos volt olyan cég, amely nem vállalta a tanulóinkat, pedig nagyon hasznos lett volna. A portugál cégeknél Az eredeti terveknek megfelelően napi 5 órát dolgoztak a tanulóink, bár akadt olyan, aki – a munka függvényében - többet is. Tapasztalat volt, hogy Portugáliában és Spanyolországban a miénktől eltérő munkamorál van. Az emberek ráérősebbek, kevésbé feszített tempóban és határidővel dolgoznak. A mi tanulóink ezt többször úgy értelmezték, hogy nem történik túl sok dolog. Mindezt a mentalitásbeli különbséget a kísérő tanárok igyekeztek feloldani, ebben hasznos volt a monitoring látogatás is. A mobilitást követően a tanulókkal átbeszéltük mindezt, és kiderült számunkra, hogy a mobilitás alatt nehezen értették meg a helyzetet, bár nagyon jól alkalmazkodtak hozzá.

Portugáliában Barcelos mellett egy közeli családias légkörű szállodában volt a szállás. Innen viszonylag messze volt minden, de a portugál partner nagyon segítőkész volt a helyzet megoldásában. A családias légkör és a közösségi tér segítette, hogy tanulóink együtt tudjanak lenni, ne szeparálódjanak el a szobákban. Spanyolországban Pontevedra belvárosában volt a szállás, így az ott lévő tanulóknak kicsit több lehetőségük volt a szabadidő eltöltésére.

Mind a job shadowing, mind pedig a tanulói mobilitás alatt voltak kulturális programok, amelyet nagyon élveztek a résztvevők. Több szép helyet meglátogattak – többek között Portó, Santiago da Compostela, Vigo, Braga – több ízben is fürödtek az óceánban, amit nagyon élveztek.

 

© Copyright 2021 BGSzC Szily Kálmán Technikum és Kollégium | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Zurziba